cica különleges

Miért olyan különlegesek…. a cicák?

Talán a macska mondható a legmegmagyarázhatatlanabbnak emberi fejjel gondolkozva azok közül az állatfajok közül, akikkel szűkebb környezetünkben együtt élünk, akár lakáson belül, akár azon kívül. Miért is?

1. A cicák a szájukkal „szagolnak”
Biztosan megfigyelted, hogy amikor beleszagol a levegőbe, akkor fura grimaszt is vág egyben. A szaglószervük a kemény szájpadlás és az orrsövény között helyezkedik el, ezzel a grimasszal irányítja a szagingerekkel teli levegőt az állat a szájából a szaglószervéhez.

2. Elképesztő látás
Mint minden ragadozónak, a macskának is rendkívül jó a látása. (Az egerészölyv 2 km magasból észreveszi a 8-10 cm-es zsákmányát.) Az emlősállatok között a macskának van a legnagyobb szeme a testméretéhez viszonyítva. Pupillája nagyobbra vagy akár kisebbre tud méretében változni, mint más fajoknak. Az éjszakai látása is sokszorosan felülmúlja az emberét. Az emberi szemhez viszonyítva 1/6 fénymennyiségre van szüksége ahhoz, hogy lásson. Ez annak köszönhető, hogy sokkal több pálcika van a macskák retináján, mint az emberén, ráadásul rendelkeznek egy tükröződő réteggel a szemükben (tapetum lucidum), ami felerősíti számukra az oda érkező fényt.
3. Lenyűgöző kapacitású vese
Igen kismértékű folyadékfelvétel mellett, figyelemreméltóan koncentrált vizeletet képes termelni, biztosítva a szervezet vízháztartásának stabilitását. Ugyanakkor éppen ez az egyik legérzékenyebb szerve egy cicának, ezért a vizelet vizsgálatának nagy jelentősége van, főként idősebb korban.

4. Smirgliszerű nyelv
A nyelv felületén tüskeszerűen kiemelkedő és hátrafelé hajló rengeteg apró képlet teszi a nyelvet érdessé, mint egy csiszolópapír. Ez nemcsak a táplálék felvételét segíti elő, hanem a bőr és szőr ápolását is alaposabbá teszi, akár egy apró sörtéjű szőrkefe.

5. Apró tüskék a péniszen
A párosodás közben a kandúr ezekkel az elszarusodó hámból álló tüskékkel stimulálja a nőstényt az ovulációra. (kicsit szado a cucc)

6. Napi 16 óra alvás
A rövid, de energiaigényes zsákmányszerzést hosszú pihenési stádiumok követik a szabad természetben. A háziasított cicáknál az etetőtál felkeresése a „vadászat”. Ezért lényeges a megváltozott életmódnak megfelelő beltartalmú és mennyiségű eledel adása. Esetleg fel lehet turbózni az etetési folyamatot. Erről itt írtam.

7. Zuhanás közben képesek korrigálni a testtartásukat
Mondják, hogy „talpraesett, mint egy macska”. Minimum 30 cm-es magasságból eséskor lép életbe a reflex, ami biztosítja számukra a talpra érkezést. 1987-ben leírtak egy esetet a hetedik emeletről leeső és életben maradt cicáról. (Kipróbálni tilos!)

8. Tapintószőrök az arcon, az állon, a szemöldökön és a mellső lábakon
Ezek a szőrszálak fontos érzékelő receptorok. Segítségükkel határozza meg az állat a térbeli helyzetét, közelségét valamihez pl. átfér-e egy szűk résen a teste. Ezeknek a szőrszálaknak az elvesztése (pl. levágása) az állatot bizonytalanná, zavarttá teheti még megszokott környezetében is.