Nőstény cica

Nőstény cica

Nőstény cicák ivartalanításával kapcsolatos otthoni teendők

Altatás előtt

  1. Fontos, hogy a cica 10-18 órát koplaljon és 2 órán át szomjazzon a megbeszélt műtéti időpont előtt, az altatószer okozta hányás, és a telt belek műtétet akadályozó méretének megelőzése érdekében.

  2. Kijáró cicák esetében ezt csak elzárással tudjuk biztosítani.

Altatás után

  1. Az altatott állatok tudatuk teljes visszanyeréséig semmiféle folyadékot, táplálékot nem fogyaszthatnak /míg nyíl-egyenesen nem közlekednek/. Az evés-ivás korlátozás időtartama több tényezőtől függően változó lehet. Általában este műtött cica másnap reggelre ellátható kevés folyadékkal, pépes étellel.

Fájdalomcsillapítás

  1. Szájon át naponta egyszer célszerű cicáknak való fájdalomcsillapító gyógyszert alkalmazni a frissen műtött betegeknél. Erre általában két, néha három napon át van szükség.

  2. A hasi fájdalom mérséklése és a könnyű bélsárürítés érdekében javasolt már a műtét előtti három nappal megkezdeni a pépes/konzerv eledel etetését, majd az operáció után azt javasolt folytatni kb. még három napon át. Csont és száraz táp tilos!

Sebkezelés

  1. A műtétet követő 3. napra a cicák zöme lenyalogatja sebéről a ráfújt plasztikus sebkötözőt, ekkortól naponta legalább háromszor kell a Betadine oldattal fertőtleníteni a sebet, úgy, hogy legalább 5 percig meg kell akadályozni a beteget a fertőtlenítőszer lenyalogatásában.

  2. A külső, nem felszívódó varratokat a műtétet követő 7.-8. napon távolítjuk el.

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, kérem keressen a ‘Rólunk‘ menüpontban található elérhetőségek valamelyikén!