allergia

Amikor a gazdi tüsszög, a kutyája vakaródzik

„Több kutyánál megfigyelhető, hogy a viszketés, az allergiás háttér ok miatti szezonális vakaródzás szoros időbeli összefüggést mutat a nyár végi parlagfű és más pollenek miatt az embereknél észlelhető felső légúti kellemetlen folyamatok megjelenésével.

Évről-évre visszatér néhány kutyánál ez a tünet-együttes. A cicáknál nem mutatkozik ilyen probléma.” Írtam ezt két évvel ezelőtt. Azóta érdekes módon ezek a viszketéses, allergiás esetek egyre több és több kutya életét keserítik.
Van azonban ezzel kapcsolatban néhány dolog, amiről érdemes tudni. Kutyás berkekben ‘jártas’ gazdiktól olyan információt hallottam, miszerint ők már az allergia szezon előtt beoltatják a kutyájukat D……-al. Ezzel nem szabad egyetérteni, nem helyes. Csak és kizárólag azokban az esetekben lehet létjogosultsága ilyen ütős szteroidnak, ha az adott állatnál az allergiás folyamat az évek során egyre súlyosabb mértékben és egyre hosszabb időn át jelentkezik. Többet tud ártani, mint használni, illetve vannak hatékony de kevesebb mellékhatással járó készítmények is. Ilyen például a Leniderm sampon, Suprastin tabletta stb.
Létezik viszont egy nagyon jó módszer, ami szinte eltünteti az allergiás panaszokat. Legyen ez akár környezeti (pl. pollen), bolha, táplálék stb. allergén. Mégpedig az „érzéketlenítés”. Vérvétel után külföldön végzik el a vizsgálatokat, majd egy injekciós sorozat formájában, 9 hónapon keresztül kapja az állat azokat az anyagokat, amelyekre a szervezete túlérzékenységi reakcióval válaszolt korábban. Az eljárás nagy előnye, hogy mellékhatás nélküli, hátránya, hogy nem olcsó.