A fiatalkorral jár, vagy egészségügyi probléma...

A fiatalkorral jár, vagy egészségügyi probléma…

Akinek volt már egy-két kölyök kutya/cica társa életében, biztosan tudja a válaszokat. Sok gazdi teszi fel a következő kérdéseket, mikor az új családtagot elhozza a rendelőbe, akár valamennyi kérdést egyszerre. A leggyakrabban elhangzókat gyűjtöttem csokorba, vannak persze sokkal mélyebb részletekbe menő feladványok, melyek egyéni mérlegelést igényelnek (mit, mennyit, hányszor egyen; milyen oltásokat kapjon; mikor legyen, legyen-e ivartalanítva… stb.).

-Túl hosszú és hegyes a karom… le kellene vágni!
A kérdés eldöntése könnyű, mert minden kutya és cica a talppárnáján jár, a karmokat kapaszkodásra, rugaszkodásra használja. Ha a karmok nem érnek a talajra (1-5 mm-rel felette vannak fajtától függően), akkor nem hosszúak.
A fiatal állatok karmai keskenyek, tehát hegyes lesz a végük… ezen csak karomreszeléssel lehet változtatni.

-Mindannyiunkat megharapdál állandóan, mindent megrág!
A ragadozó állatok kölyökkorukban ki kell, hogy fejlesszék a zsákmány elfogásának, megrágásának képességét; 3-3,5 hónapos kortól 6 hónapos korig a tejfogaik lecserélődnek a nagyobb, ún. maradó fogaikra; a szocializációs ranglétrán el kell foglalják a helyüket. Ez sajnos a harci tulajdonságok fejlesztését jelenti, ami SMS és facebook üzenet formájában nem valósítható meg.
A MEGOLDÁS kétirányú.
Egyrészt nagyobb méretű (nem csirkenyak, szárny, hanem hőkezelt porcos csirke mellcsont -apró fajtáknak-, vagy sertéslapocka, medence, egész sertésfül, rosszabb esetben pedig műanyag jutalomfalatok), rágcsálnivalók biztosítása, állandóan rágható (nem azonnal lenyelhető) formában.
Másrészről pedig állatunk dominanciájának legyőzésével, illetve a sajátunk elfogadtatásával valósítható meg. Ehhez szükség lehet kiképző, kutyaoktató segítségére. Kevésbé domináns esetekben, pedig pár hanyatt fordítás, a nyak bőrének határozott, de nem fojtó megragadása elegendő lehet. A legideálisabb a kölcsönös, tisztelet és szeretet, amikor semmiféle erőszakra nincs szükség.

-Evés után/közben hány… Gyakran csuklik
Itt a hányás/csuklás gyakorisága, időpontja az evéshez viszonyítva a fő szempont. Ha kutyánk mohó, rögtön hány az evés közben is akár, majd a hányadékot azonnal feleszi újra. A heti, kéthetenkénti hányás nem biztos, hogy kóros. Csuklani akár hirtelen nyelés, izgalom, ijedtség, szokatlan külső inger hatására kezdhet a kutya. Felnőtt korban ez szinte teljesen elmúlik, kivéve, ha boxerünk, mopszunk, pekingi palotapincsink, vagy más fajtához tartozó, nyomott orrú kutyánk van.

-Reszket a lába…
A háttérben persze lehet valamilyen (a fájdalom miatt) ortopédiai tennivaló, ilyenkor a sántaság szinte mindig megfigyelhető. De kölyök/fiatal felnőtt kutyáknál általában a mellső lábak „szitálása” nem okvetlen D-vitamin és kalcium hiánybetegségek, esetleg porcleválás tünetei, hanem a start-cél győzelem vágya, a „mozogjunk már gazdi!”, vagy egyszerűen az izgatottság, a figyelem jele.