Ne köhögjön a kutyám

Ne köhögjön a kutyám

A tél végi, kora tavaszi időszakban jellemzően megnövekszik azoknak a kutyáknak a száma (de az év bármely szakában előfordulhat), akik felső légúti tüneteket mutatnak.

Ezek, a kutyák számára kellemetlen tünetek a következők: köhögés, tüsszögés, fehér, habos, felvert tojásfehérjére emlékeztető nyál öklendése, az orrnyálkahártya, a kötőhártya és a garat gyulladása. Súlyos, szövődményes esetben akár légcső-, tüdő- vagy mellhártyagyulladás is jelentkezhet, lázas, rossz általános állapot mellett.

Ezek, a sokszor hangos, szinte fuldokló köhögésig fajuló tünetek elmúlhatnak ugyan maguktól is pár nap alatt, de tekintettel az esetleg kezdődő nagyon komoly betegségekre /pl. szopornyica, kennel-köhögés/, az állatbarát kutyatartó akkor jár el helyesen, ha első lépésként megméri kutyája hőmérsékletét. Ha a hőmérő 39.5 C° feletti hőmérsékletet mutat, akkor sürgősen keresse fel állatorvosát kutyájával.

Lázmentesség esetén azonnal „pépes-steril” diétát kell kezdenie a kutyának. Legmegfelelőbb a friss húsleves, esetleg előmelegített konzerv eledel. Nem ehet száraz tápot, csontot, nyers táplálékot, tejet és tejterméket. Felforralt majd visszahűtött vizet vagy kamilla-teát, esetleg frissen főtt, testhőmérsékletűre lehűtött húsleves levét kínáljuk neki innivalóként.

Ha fenti tünetek 1 napon belül nem javulnak, akkor állatorvosukhoz kell fordulni, aki a kutya állapotán segíteni fog.

A kennel-köhögésként ismert, kutyáról-kutyára terjedő fertőző betegség tünetei hasonlóak az előbb említettekhez. Ahhoz, hogy a kora tavaszi, tél elejei járványok kutyádra ne jelentsenek veszélyt, be kell oltatni őt kennel-köhögés ellen. Így megelőzhető az ilyen jellegű felső és alsó légúti tünetekben jelentkező betegségek jelentős része.