A mérgek felszívódásának megakadályozása, hánytatás /otthon/

A mérgek felszívódásának megakadályozása, hánytatás /otthon/

A szájon át felvett mérgező anyagok hatásának megelőzésére a legjobb – és bárki által elvégezhető – mód az állat gyomortartalmának mihamarabbi kiürítése. Kutyák hánytatására a hidrogén-peroxid /Hyperol tabletta/ 3%-os oldata alkalmazható a legegyszerűbben és megfelelő hatékonysággal. Ráadásul könnyen beszerezhető bármelyik gyógyszertárban, így semmi akadálya annak, hogy a ‘házi-patika’ része legyen. 4,5 kg-onként 5 ml-t kell megitatni a kutyával. Ha szükséges 2-3x ismételhető az adag 15-20 percenként, amíg végül nem hány az állat. Célszerű egy kicsit megsétáltatni a kutyát minden egyes hidrogén-peroxid adag után, hogy az intenzívebben „dolgozhasson” a gyomorban.

A sikeres hánytatást követően – az utolsó hányás után 20-30 perccel – célszerű aktív szenet adni a még esetleg gyomorban maradt méreganyagok megkötése miatt. Aktív szén /Carbo activatus/ szintén elérhető a gyógyszertárakban recept nélkül. 1 tablettát adjunk 4,5 kg-onként. A porrá tört és feloldott szenet nagyon nehéz beadni fecskendőből kutyának, de meg lehet kísérelni, ha a tabletta beadása gondot okozna.
Előfordulhat, hogy vasárnap délután nincs elérhető aktív szén a környéken. Ilyenkor segítség lehet a gyomor és a belek falának bevonásában a tej és tojásfehérje keveréke. 60 ml-t kell számítani mindkettőből 4,5 kg testtömegre.