9 tipp a gondtalan kutyasétához, játékhoz

9 tipp a gondtalan kutyasétához, játékhoz

A kutyák egymással való játéka a legegyszerűbb módja a fizikai tréningezésüknek és a felesleges energiájuk levezetésének. A nagyobb füves területek, parkok (már ahová bevihető kutya, persze) kiváló lehetőséget teremtenek a mindennapos testedzések elvégzésére. Sajnos van olyan kutya, aki nem alkalmas az ilyen közös játékra. Mivel a biztonság az első és legfontosabb szempont, ha bizonytalan vagy abban a tekintetben, hogy kutyád megfelelően tud majd ‘viselkedni’, kérd ki előtte szakképzett kutyakiképző véleményét!

A sétára, más kutyákkal való közös játékra indulás előtt ezt a néhány dolgot mindenképpen gondold át, tervezz előre, hogy többféle – akár egészségügyi jellegű – problémát is megelőzhess!

1. 16 hetesnél fiatalabb kölyök állat lehetőleg ne menjen nagyobb közösségbe! A kutyád más kutyákkal való kapcsolatának kiépítése a kölyök lelki fejlődése szempontjából elsődleges fontosságú. Ennek a folyamatnak célszerű irányítottan, zavaró váratlan körülményektől, nemkívánatos élményektől mentesen zajlania, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki félelem, vagy éppen agresszió állatodban. A helyi kölyök kutya közösségek, ‘kutyaovik’ programjai alkalmasak arra, hogy kellő számú pozitív tapasztalatot gyűjtsön és emlékezetébe véshessen kutyád a más kutyákkal való érintkezések során. Ha ez megtörtént és a közösségbe illeszkedve jól megvan a társaival, akkor mehet a felnőttek közé.
2. Csak a megfelelő védőoltásokkal ellátott kutyát szabad közösségbe vinni. Ez nemcsak az ő, de a többi kutya érdeke is. A szükséges védőoltásokról kérdezd állatorvosodat!
3. Nézz utána a kutya testbeszédnek, az alapokkal mindenképpen tisztában kell lenned! A legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk meg, milyen az amikor kutyánk mérges, izgatott stb. és ezeket a jeleket később már rutinszerűen észleljük és értékeljük. A morgás pl. jelentkezhet játék, vagy izgatottság közben is és mindkét esetben követheti ugatás. Ha nem vagy biztos abban, hogy kutyád jól érzi magát játék közben, leghelyesebb, ha kivonod őt a többi kutya közül. Amennyiben szeretne visszamenni, akkor a kérdés el van döntve, jó kedvvel csinálta a morgós-vicsorgós akciókat. Ellenben, ha szinte örül, hogy kiszabadítottad őt az általa nem kedvelt küzdelemből, akkor ideje elindulni kicsit sétálni és másik játszótárs után nézni. Az erőszakos viselkedést nem szabad megengedned kutyádnak és az ilyen kutyákkal való találkozást is kerülni kell. Hosszú távon ez a ‘harckerülő’ magatartás mindenképpen elnyeri jutalmát. Ahogyan az agresszív embereket, úgy az ilyen viselkedést mutató állatokat sem szereti a jóérzésű többség.
4. Séta közben a kutya behívhatósága az egyik legfontosabb tényező. Csak akkor engedd szabadon kutyádat, ha ezt a parancsot gondolkodás nélkül végrehajtja! Gyakorolni először persze otthon kell, majd egyre nagyobb távolságokból. A siker titka a szóra hallgató állat állandó jutalmazása.
5. Séta és játék közben is fél szemed mindig legyen kutyádon! Egy apró figyelmetlenség és a külső körülmények, váratlan tényezők sok galibát okozhatnak.
6. Ha apró termetű kutyád van, a játékos hancúrozás, esetleg eldurvuló birkózás sokkal nagyobb veszélyt jelent rá nézve, mint egy termetesebb fajtársára. Lehetőleg azonos súlycsoportú pajtásokat keress neki, kivéve ha teljesen biztos vagy a nálánál 10-20-szor nagyobb barátja jóindulatában. Ha egyszer beindul a ragadozó ösztön egy nagy kutyában, a kisebb bizony komoly veszélybe kerül.
7. Különösen figyelj oda, ha a kutyák fogócskáznak. Két kutyánál nem nagyon lehet gond, de ha többen kergetnek valakit, az megijedhet, mikor hirtelen sok kutyát lát maga mögött rohanni. Ilyenkor a védekezés ösztöne támadást eredményezhet. Ha nagy kutya kerget egy kisebbet és az ismeretségük nem túl régi, akkor legbiztonságosabb azonnal lefújni a fogócskázást.
8. Ha több kutya játszik együtt, a fokozott figyelem ismét indokolt. Ne engedd, hogy ‘bandába’ tömörüljenek egy vezető köré! Ha több kutya ugat egy valakire, az bizony megrémülhet és megint csak gond adódhat. Ilyenkor a gazdáknak a saját kutyájukat ki kell vonni a csoportból és külön elfoglaltságot kell keresniük.
9. Játék közben figyeld azt is, hogy kutyád ne legyen állandóan domináns a másik felett. Néha meg kell fordulnia a vezető szerepnek. Erről szól a játék. Tanítsd ezt meg kutyádnak! Kérd avatott kiképző segítségét, ha szükségét látod! Hosszú távon mindenképpen megtérül az így befektetett pénz, idő és energia.