6 mindig és 4 soha

6 mindig és 4 soha

SOHA ne hagyj csecsemőt vagy kisgyermeket egyedül állattal, még akkor sem, ha az állat évek óta él a családdal! Az állatok sokszor másképp reagálnak a kisgyerekekre, mint azt gondolnánk. Felügyeletre mindig szükség van .
SOHA ne szorítsd az arcodat egy ismeretlen, vagy nem teljesen megbízható kutya vagy macska fejéhez! Ezt kihívásként értelmezi néhány állat. Könnyen megharaphatja az óvatlan személy arcát, vagy megkarmolhatja a szemét.
SOHA ne szaladj el egy ismeretlen kutya elől! Ha akar, úgyis utolér. A menekülő ember látványa felébreszti benne a ragadozó ösztönt és támadhat. Ehelyett sétálj nyugodtan és lassan távolabb a kutyától. Ha a tulajdonos jelen van, kérdezd meg, hogy kell-e tartanod az állattól, megsimogathatod-e, illetve vissza tudja-e tartani az agresszívnek tűnő kutyát. Sok kutya idegessé válik, ha ismeretlen emberek közé kerül. Sugározz felé nyugalmat! Ha a tulajdonos válasza nem, akkor tartsd azt tiszteletben és sétálj el! Ha nincs jelen a tulajdonosa, vagy kóbor állatról van szó, akkor a mozgásod lassú és könnyed legyen. Hagyd, hogy az ösztöneid vezessenek! Ha úgy gondolod, hogy a kutya az agresszió jeleit mutatja, akkor is lassan távolodj! A közbiztonság érdekében szakemberek segítségét is kell kérned. Az illetékes önkormányzattal, legközelebbi menhellyel vagy állatorvossal vedd fel a kapcsolatot!
SOHA ne futva közelíts meg egy sérült állatot! Az állat reagál a fájdalomra. Akár azt is gondolhatja, hogy még több fájdalmat akarsz neki okozni. A lassú és nyugodt mozgás ismételten lényeges. Ha saját állatod a sebesült, akkor az általa ismert hang, a megnyugtató beszéd fontos, miközben megpróbálod megállapítani a sérülés jellegét és a baj súlyosságát. Ha számodra ismeretlen állat jutott bajba, akkor kövesd az ösztöneidet. Ha úgy érzed, hogy az állat az agresszió jeleit mutatja, lassan hátrálj és hívj hozzáértő segítséget. Maradj a sérült állattal, amíg a segítség meg nem érkezik.

MINDIG oltasd be háziállatodat veszettség ellen! Győződj meg róla, hogy az állat megkapta a veszettség elleni emlékeztető oltás is, az állatorvos javaslatának megfelelően. A kutya vagy macska okozta harapás esetén az eljárás a harapott személlyel kevésbé bonyolult, ha bizonyítani lehet a veszettség elleni védőoltás megtörténtét. Máskülönben a sérült személynek, akit oltatlan állat harapott meg, át kell esnie a veszettség elleni sorozatoltáson. Ez könnyen elkerülhető a macska vagy kutya veszettség elleni megfelelő vakcinázásával.
MINDIG beszéld meg a gyermekeddel a háziállatokkal kapcsolatos szabályokat. Tanítsd a gyereket, így nagyobb biztonságban lesz, ha az állatokkal foglalkozik. Sok ilyen szabály van, többek között a gyermeknek tudnia kell, hogy soha nem szabad megijeszteni egy alvó állatot és zavarni sem evés közben. Vigyáznia kell az ujjaira, kezeire, miközben táplálékot, vagy jutalmat ad a kutyának, cicának.
MINDIG figyelj állatodra, ha más emberek is vannak a társaságodban. Kedvenced jól érzi magát veled, de lehet, hogy nem ugyanez a helyzet, mikor idegen emberekkel, akár a barátaiddal van körülvéve.
MINDIG legyen valamilyen azonosításra alkalmas információ állatod nyakörvén, hámján, vagy kendőjén. A neved és telefonszámod éppen elég, hogy segítsen hazajutni kedvencednek egy esetleges elszökést, elkóborlást követően. Ellenőriztesd legalább évente, hogy az azonosító mikrocsip információi helyesek-e és megfelelően működik-e! Ha állatod elveszne, sokkal könnyebb a tulajdonos azonosítása, ha minden információ naprakész.
MINIDIG biztosíts állatodnak megfelelő táplálékot, ivóvizet és menedéket! Ezek a jó gazda gondosságának is alapfeltételei.
MINIDIG szeresd állatodat és tölts vele sok-sok időt. Kedvencednek szüksége van rád és élete tőled függ. Lehet, hogy nem érti pontosan a szavaidat, de érti a mozdulataidat. Mutass felé szeretetet és szeretettel fog Neked válaszolni .
MINDIG jelenteni kell, ha állatkínzást észlelsz! Hívd fel az önkormányzatot, menhelyet, vagy a közeledben dolgozó állatorvost, ha látod, hogy egy állat elhanyagolt, bántalmazzák, éhezik, szomjazik, vagy fedél nélkül él.
Készült a
www.gastongazette.com cikkének átdolgozásával