Napozás-bőrégés...

Napozás-bőrégés…

A nagy melegben, erős napsütésben leéghet nemcsak az ember, hanem a kutya és cica, vagy más fajhoz tartozó állat bőre, főként a szőrzettel kevésbé borított testrészeken. Leginkább az orr feletti bőrterület, a fülek hegye, a hasalj és a talppárnák (forró talaj, aszfalt) lehetnek érintettek. A frissen „kopaszra” nyírt állatoknál pedig az egész testfelületen jelentkezhet a bőr kipirulása, hólyagok, sebek megjelenése.
Mit tehetünk ellene?
Megelőzésként természetesen a hűvös, árnyékos helyen tartózkodás, a reggeli és esti séta lenne a vegyszermentes megoldás.

A következő lehetőség a „napozás” időtartamának és időpontjának helyes megválasztása, ami mondjuk egy kijáró cicánál, a kertben szabadon mozgó kutyánál nem is olyan egyszerű.

Szóba jöhetnek még olyan naptejek, melyek nem tartalmaznak (állatokra mérgező, ha esetleg lenyalogatják magukról) etilhexyl szalicilátot, cink oxidot, oktil szalicilátot, homoszalátot és 25%-nál nem nagyobb mennyiségben titánium dioxidot (rákkeltő).
A bőrégések kezeléseként a dexpanthenol tartalmú krémek, habok (pl. Bepanthen, Panthenol), vagy propoliszos bőrápolók jöhetnek szóba.