Ha állattal osztod meg mindennapjaidat...

Ha állattal osztod meg mindennapjaidat…

Ha állatot tartasz …
… javul az általános egészségi állapotod;
… ha netán megbetegszel, akkor pedig gyorsabban épülsz fel.

Egy 2014-es külföldi felmérés szerint a háziorvosok 97%-a biztos abban, hogy betegeik egészségügyi állapotában az állattartásnak szerepe van, természetesen pozitív értelemben. A specialisták is egyetértenek ezzel.

Az onkológusok egyenesen javasolják, hogy pácienseik tartsanak valamilyen állatot. Tapasztalataik szerint elviselhetőbbé válnak a kezelések a modern, gépekkel teleaggatott intézményekben akkor, ha valakinek otthon állata van. Sok beteg mondta azt megkérdezésekor, hogy ha nem lett volna a terápiás kutya és az önkéntes segítő, már régen abbahagyta volna az orvoshoz járást.

Az állatok jelenléte csökkenti az allergia kialakulását az emberekben

Több tanulmányban megállapították (Clinical & Experimental Allergy), hogy ha a kisgyermek közelében állatok élnek, akkor kisebb a valószínűsége az allergia kialakulásának idősebb korára. Az egyik ilyen irányú vizsgálat pedig azt találta, hogy azok a gyerekek, akik már életük első évében kapcsolatba kerültek kutyával vagy cicával, lényeges kisebb arányban lettek később allergiásak, mint azok, akik csak később érintkeztek szorosabban állatokkal.
/Az ember mindig tanul. Erről az érdekes tényről eddig magam sem tudtam./

Megbízható barátod mellett sosem leszel magányos és fejlődik az önbizalmad.

Az állatok mindig figyelnek rád és sosem vitatkoznak veled. Segítik pl. a gyerekeket az olvasásban, mert ők bírálat nélküli hallgatóság. Tény, hogy az autista gyerekekkel foglalkozó szakemberek szerint sok esetben az állatokkal jól együtt tudnak működni kis pácienseik, ami erősíti önbizalmukat, ezáltal javul az emberi kapcsolatrendszerük is.

A kutyák és cicák testmozgásra ösztönzik gazdájukat, ezáltal javul az emberek egészsége…
Az állatoknak sok mozgásra van szükségük. Valahogy könnyebb az ő igényeiket a sajátjaink elé helyezni. Boldogságuk (vagy annak hiánya) érzelmileg befolyásolja az embert. A szeretett lény jóléte erős motiváló erő. Így a séta, labdázás, stb. során mindenki megkapja, amire szüksége van: a testmozgást és az együtt töltött idő örömét.
A vizsgálatok arra utalnak, hogy a négylábú barátok szinte gyógyítják gazdáik vérkeringési betegségeit. Egy tanulmányban 421 szívrohamon átesett ember életét követték figyelemmel. Egy évvel később a kutyatulajdonosok statisztikailag bizonyítottan nagyobb valószínűséggel voltak még életben, mint azok, akiknek nem volt kutyájuk, függetlenül a szívroham súlyosságától.

Az állatok segítenek a stressz feldolgozásában
Kedvencedre mindig számíthatsz. A cicád dorombol, ha meglát. Kutyád örül, ha megérkezel. Túlhajszolt, állandóan változó világunkban csak a tudat is megnyugtató önmagában, hogy valakire biztosan számíthatsz. Az állatok feltétel nélkül békét és megnyugtató melegséget sugároznak gazdájukra. Gyermek lélektannal és emberi egészségmegőrzéssel foglalkozó kutatók megkérdeztek gyerekeket, hogy kinek mondják el bajaikat, gondjaikat, csalódásaikat. Nagyon sok esetben az első helyen az állataikat említették az ifjú emberpalánták, ami igazolja az állatok jelentős szerepét a biztonságérzetünk és az empátia-készségünk kialakításában.

A nevetés jó gyógyszer
A nevetés sok olyan paraméteren tud javítani szervezetünkben, amelyek összefüggésben vannak pl. az immunrendszerünkkel, a vérkeringésünkkel, vagy éppen a vércukor-szintünkkel. Senki nem tud soká szomorkodni, ha egy bohókás, játékos állatkölyök van mellette. Az állatok gyakran csinálnak vicces, bolondos dolgokat, amivel gazdájukat nevetésre késztetik. Az egyik legjobb – mellékhatás nélküli, recept nélkül is beszerezhető – gyógyszert kapjuk így állatainktól. Ki kell használni!