Bélsárevés-megoldás

Bélsárevés-megoldás

/Gazdi kérdezte, szerintem közérdekű lehet a válasz./

Tisztelt Dr. Úr!

 

Először is elnézést a “tárgy” miatt, bár tény és való, emiatt írok Önnek. A 7 hónapos K…. nevű bischon bolognese kiskutyám előszeretettel fogyasztja el a kertünkben lévő macskák által otthagyott ürüléket. Utána olvastam a neten és az olvasottak alapján vitamint kap naponta kétnaponta, de ez sem használt semmit. A macskával sem tudunk mit kezdeni, mivel kutyával él együtt, így sajnos nem zavartatja magát. Ez ellen lehet tenni valamit? Van rá valami megoldás?

Válaszát előre is köszönöm!

További szép nyarat!
Üdvözlettel:
Válaszom:

Kedves Gazdi,

A felvetett probléma állatoknál gyakran előfordul. Teljesen egészséges, jól táplált kutyák és cicák egyaránt követhetik a „bélsárevés” szokását. Ennek valós negatív következményei is lehetnek /paraziták, fertőző betegségek terjedése/, habár legtöbbször „csak” gusztustalan, betegséget nem okoz.
Érdekesség: A nyúltartók tudják, hogy a nyulak minden hajnalban néhány zselés, kocsonyás állagú, ún. „lágy-bélsarat” ürítenek, melyet azonnal elfogyasztanak. Ez az emésztésükhöz nagyon fontos, enélkül /kísérletesen meggátolták az állatokat a bélsárevésben/ komolyabb egészségügyi károsodást szenvednek, lefogynak.
Visszakanyarodva a kutyák és cicák mindennapjaihoz: A teljes értékű, vitamindús, fajnak, fajtának, életkornak, ivarnak /vemhes, vagy szoptató anyaállat/ megfelelő mennyiségű táplálék az alap. Enélkül az állat által ösztönszerűen érzett hiány pótlására többféle – alap esetben nem normális – táplálék fogyasztására kerülhet sor. Ilyen rendellenes táplálék lehet például a föld, a vakolat, a kavics, a szőrzet, vagy a bélsár is.
Ha a táplálék a fenti normális paramétereknek teljesen megfelel és az állat mégis rendszeresen megeszi a kristályvizes kupakot, vagy a ruhaszárítóról leszedett zoknit, szivacsot stb. akkor rossz szokásnak minősül ez a viselkedés.

Javaslatom:
A probléma megelőzésében, kezelésében az ananász segíthet. Kutyának /testmérettől függően/ naponta 1/4-1/2 ananász karikát felaprítva, cicának napi 2-3 kockacukor méretű ananászt apró darabkákra szedve, eledelhez keverve megetetni /már, ha sikerül persze, mert a cicák nagyon „igényesek”/. Az ananász az állat bélsarát olyan kellemetlen ízűvé teszi, ami miatt másik állat nem fogja szívesen megenni.
Cicáknak nem mérgező az ananász, de esetleg okozhat hasmenést, ilyenkor ezt a „terápiát” fel kell függeszteni.